16 jan 2021

14 woorden die je nu moet schrappen

14 woorden om nu te schrappen

“Schrijven is schrappen.” Wist Godfried Bomans veel dat dit motto ook in 2020 nog brandend actueel zou zijn. Iedereen die copy schrijft heeft deze quote al gehoord en als je het echt meent, dan heb je zelfs al van de Elsschotproef gehoord. De bedoeling van deze “proef” is om zo veel mogelijk woorden uit je tekst te schrappen zonder dat de essentie verloren gaat. Dit verhoogt de leesbaarheid van je tekst en zorgt ervoor dat je lezer niet verstrikt geraakt in lege woorden. Ik geef je hier een aantal woorden die je (bijna) altijd kan schrappen of toch alleszins anders kan verwoorden.

Deze woorden moet je schrappen

Steeds, reeds, omtrent, dientengevolge

Nog te vaak zie ik deze woorden, zeker steeds en reeds, in teksten staan. Nu vraag ik jou: hoe vaak neem je die woorden in de mond tijdens een gesprek van persoon tot persoon? Laat me raden. Nooit! De gemiddelde Vlaming gebruikt altijdalover en daarom. Dus waarom teruggrijpen naar die archaïsche ouderwetse termen als je schrijft voor diezelfde persoon? Schrappen of vervangen als je ze écht nodig hebt.

Bijvoorbeeld
Je kan ons steeds bereiken op het nummer 0472 12 34 56
-> Bel ons op 0472 12 34 56

Zullen, kunnen, moeten, mogen

Je ziet het al in het voorbeeldje hierboven: de modale werkwoorden zullen, kunnen, moeten en mogen zijn meestal overbodig. Je lezer heeft geen tijd om rond de pot te draaien. Zeg waar het op staat en zeg het duidelijk. Zonder eventueel, misschien, zou u en kan je alsjeblieft. Als ze zou willen, dan kan ze je bereiken door te bellen naar dat telefoonnummer. Zal ze dat doen? Waarschijnlijk niet. Door te zeggen “bel ons op…” dan dwing je haar bijna – op een lieve, maar duidelijke manier – om de telefoon te pakken en je nummer in te tikken. En raar maar waar: mensen hebben graag dat je ze bij hun handje houdt en zegt wat ze moeten doen online. Geen verwarring, geen gezou en gemag. Doen.

Worden

Waar worden staat, heb je 9 kansen op 10 een passieve constructie. Passieve zinnen zijn lang, ingewikkeld (2 werkwoorden, huh, wat?) en het tegenovergestelde van actief. En dat willen we nu net niet. Je wil actief en overtuigend overkomen in je teksten. Anders valt je lezer in slaap. Of nog erger, klikt ze weg! Door te benoemen wie de actie uitvoert, maak je het concreet. Je geeft je lezer een beeld van de actie die je uitvoert of die zij moet uitvoeren.

Bijvoorbeeld
Jouw lichaamssamenstelling wordt elke consultatie opnieuw gemeten (soms worden hier ook uitzonderingen op gemaakt, na dit samen te bespreken).
-> We meten bij elke consultatie jouw lichaamssamenstelling. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk na onderling overleg.

Duidelijk: wie meet de lichaamssamenstelling? De dames achter de website. Kan je een uitzondering maken? Ja hoor, maar we overleggen dit eerst. Duidelijk, alle info staat erin en geen onnodige woorden of leestekens. Boojah!

Heel

Je denkt dat je iets versterkt door er een woord als heel voor te zetten. Niet echt. Ze is heel groot. Oké, ze is dus groot. Maar hoé groot precies? Ze is zo groot dat ze geen stoel nodig heeft om de lamp aan het plafond te verwisselen. Ahaaa, beeld geschetst. Wat ik hiermee wil zeggen: heel zegt niet veel. Wil je iets versterken of benadrukken? Geef dan een beeldende omschrijving. Ja, je krijgt een langere zin, maar je hebt je lezer meteen mee in het verhaal. Iedereen kan zeggen dat hij heel lekkere chocolade maakt. Maar dat zijn chocolade zo lekker is dat koningin Mathilde elke zaterdag persoonlijk haar doosje pralines komt halen? Dat kan niet iedereen zeggen.

Eigenlijk, in feite

In feit zijn ook dit twee lege woorden, eigenlijk. Je hebt ze helemaal niet nodig om een punt te maken. Integendeel, ze zullen je statement alleen maar afzwakken.

Ook, dus

Aaah, de stopwoordjes! Ook en dus zijn maar 2 voorbeelden, maar je hebt ongetwijfeld zelf een stopwoordje dat je in zowat elke zin gebruikt. Of het nu nut heeft of niet. En ik ben daar geen heilige in. Zeker niet! Waarom denk je dat ik juist die twee woorden uitkoos? Jep, ik moet zelf elke tekst scannen (ctrl+F) op deze woorden en ze schrappen waar ze niets toevoegen (bijna altijd). Ja, ik had in de vorige zin 1 ook en 1 dus. Haha, geschrapt!

Wat nu?

Check je teksten. Vind je een of meer van de woorden hierboven? Kan je ze schrappen zonder dat de betekenis verloren gaat? Ja? Oké, schrappen maar!

Heb je liever dat iemand met een geoefend oog je teksten onder handen neemt en de lege woorden schrapt? Dan weet je waar je moet zijn! Stuur me een berichtje en we bekijken samen jouw teksten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest